Historiek ‘Hotel du Chemin de Fer’
‘Hotel du Chemin de Fer’ is een markant gebouw in Tongeren. Op dezelfde plek stond voordien ook een stationshotel met dezelfde naam. Dit werd aan het einde van de 19de eeuw opgetrokken, nadat het grote station ‘La Gare’ werd gebouwd. De bouw van het station zorgde voor de ontwikkeling van de stationsomgeving met de bijhorende stationshotels.
Het huidige ‘Hotel du Chemin de Fer’ werd in 1922 gebouwd naar het ontwerp van Clément Pirnay. Hij kreeg de opdracht van z’n schoonfamilie Cornet. Voor deze ondernemersfamilie bouwt Pirnay in 1909 de familiewoning ‘L’hôtel Cornet’ aan de Leopoldwal 6. De familie Cornet zorgde ook voor de introductie bij de Luikse industrieel Florent Rosmeulen voor het ontwerp van de gekende -inmiddels succesvol herbestemde- fabriek Rosmeulen in 1909. Pirnay was een meester in het gebruik van beton. Als beginnend architect was hij binnen de studio van de Luikse architect Paul Jaspar, verantwoordelijk voor de gebouwen in beton. De fabriek Rosmeulen was dan ook één van de eerste industriële gebouwen dat werd opgetrokken in gewapend beton. Ook het ‘Hotel du Chemin de Fer’ werd opgetrokken in gewapend beton.
Voor het ‘Hotel du Chemin de Fer’ koos de architect een “mengstijl” die in de structuur refereert naar het Modernisme, in de decoratie verwijst naar de strakke belijning van de Art déco en door het uitbundige gebruik van sgrafitti naar de Art nouveau. Met dit ontwerp brengt de architect een laatste ode aan de Art Nouveau en stapt hij voluit in de Art déco en het Modernisme.
Bij verbouwingen in het midden van de 20ste eeuw gingen een aantal typerende gevelkwaliteiten verloren. De gevels werden grijs gecementeerd met een roze laag op de verticale uitkragende ribben. Het stalen schrijnwerk werd vervangen door ramen met profielen in geanodiseerd aluminium. De overstekende dunne dakranden van het torenvolume werden vervangen door een banale planchettenbekleding. Op de muren van het hoofdgebouw werden banale gipsen beeldjes geplaatst.
Het nieuwe ontwerp vormt geen reconstructie van het voormalige Hotel du Chemin de Fer, maar tracht wel rekening te houden met de karakteristieke elementen. Om het gebouw een nieuwe toekomst te geven dient het oorspronkelijke betonskelet een algemene betonrenovatie te ondergaan. Ook is door de EPB-regelgeving een thermische buitenisolatie noodzakelijk. Toch wordt geopteerd om de opgedikte gevels opnieuw van de typerende slanke verticale ribben te voorzien. Ook worden de metalen topbekroningen op de ribben en het karakteristieke decoratieve topornament op de hoek van het volume gerestaureerd en teruggeplaatst. De gevelvelden worden plaatselijk opnieuw afgewerkt met een decoratieve schildering die verwijst naar de originele sgrafitti. Om voldoende daglicht te betrekken voor de nieuwe woonfunctie worden de gevelopeningen plaatselijk aangepast binnen het oorspronkelijke gevelritme.
Aan de rechterzijde wordt de niet-originele gelijkvloerse garage verwijderd en vervangen door een gebouw waarvan de volumetrie in evenwicht is met het voormalige hotel en de horizontale gevellijsten aansluiten op de gevelstructuur van arch. Pirnay. Het voormalige hotel wordt hiermee aan de rechterzijde volwaardig afgewerkt. Het nieuwe ontwerp voorziet bovenaan ook doorlopend een terugliggende aanvullende bouwlaag die aansluit bij de bovenste verdieping van het torenvolume.
Het project beoogt enerzijds het behoud van het bestaande volume met typerende gevelarchitectuur en anderzijds verduurzaming met thermische isolatie en volledig nieuwe technische installaties, alsook een aanzienlijke bevordering van de woonkwaliteit door aanpassing van de binnenstructuur, de realisatie van bijkomende kwalitatieve buitenruimtes, een geïntegreerde fietsenstalling en bevordering van de toegankelijkheid door een lift. Het oorspronkelijke Hotel du Chemin de Fer krijgt hiermee een nieuwe toekomst.
Architecturaal concept:
Het project betreft in totaal 10 woongelegenheden, verdeeld over 4 bouwlagen, met elk een hal, toilet, woonkamer, keuken, badkamer, berging, respectievelijk 1, 2 of 3 slaapkamer(s) en een terras.
De woongelegenheden in het project zullen toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke traphal met lift. Elke wooneenheid beschikt over een stalplaats voor kinderwagens in de individuele inkomhal.
Gelijkvloers bevindt zich een kantoorruimte, een gemeenschappelijke fietsenstalling en een door Fluvius vereiste distributiecabine.
Elke wooneenheid beschikt ook over een individuele kelderberging.